Ja tenen un peu al podi. I molt aviat hi tindran els dos. De cop i volta s’està trencant el sostre de vidre que mantenia les dones directores d’orquestra en un més que discret segon terme. Ara totes les grans institucions simfòniques busquen dones per dirigir les seves formacions. I les cases discogràfiques, per enregistrar-les. A finals de març el crític britànic Norman Lebrecht feia una predicció. Deia que d’aquí a 10 anys o Mirga Grazinye-Tyla o Karina Canellakis serà la directora musical de l’Orquestra Filharmònica de Nova York, i que Speranza Scappucci ho serà de la Scala de Milà. Les tres dones han fet una carrera brillant, però fins ara silenciosa, com la de tantes altres directores d’orquestra, eclipsades per les batutes masculines de l’star-system musical que han fet seu el podi de manera exclusiva.

La lituana Mirga –així és com vol ser coneguda– (Vilnius, 1986), ha estat assistent de Gustavo Dudamel a la Filharmònica de Los Angeles i directora associada d’aquella orquestra. Actualment és la titular de la Simfònica de la Ciutat de Birmingham i acaba de treure un disc amb composicions de Mieczyslaw Weinberg rebut amb grans elogis, essent la primera dona directora que signa un contracte en exclusiva per a la Deutsche Gramophon.

Canellakis (Nova York, 1982) va fer el seu debut europeu el 2015 amb l’Orquestra de Cambra d’Europa en substitució del gran Nikolaus Harnoncourt. És directora convidada de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Berlín i ha estat escollida per ser la directora principal de la Filharmònica de la Ràdio Holandesa. Scapucci (Roma, 1973), va ser assistent de Riccardo Muti durant vuit anys al Festival de Salzburg. Ara ha passat de ser directora principal de l’Òpera de Lieja a directora musical d’aquell teatre való. L’any passat va deixar un gran record al Liceu dirigint una versió de concert d’Attila, de Verdi. Ha dirigit a la Òpera de Viena i a la de Zurich, entre altres teatres, i aquest any ha triomfat a Washington amb Tosca.

Subscriu-te per veure el contingut complet. Accedeix si ja ets subscriptor.
Subscriure