«È una storia di periferia
È una storia sconclusionata
Una storia sbagliata...»

Fabrizio de André. Una storia sbagliata

 

«Badalona hauria de quedar sota la protecció especial del Govern de la Generalitat en els propers quatre anys, per a poder refer-se de les seves fractures internes». Mes de maig del 2015. Sala d’actes del Club Natació Badalona, debat sobre el resultat de les eleccions municipals organitzat per la secció local d’Òmnium Cultural. Portava la idea apuntada en una llibreta.

Fa molts anys que no visc a Badalona, però el meu vincle emocional amb la ciutat segueix sent fort. Em sento en deute amb Badalona. Vaig aprendre l’ofici de periodista fent de corresponsal local durant la segona meitat dels anys 70. Divuit anys, una moto Torrot, amunt i avall tot el dia, escrivint cròniques d’una ciutat que es mobilitzava contra el desordre final del franquisme. Les meves primeres cròniques.

Vaig aprendre les poques coses que sé de la política en els primers anys de la democràcia local. Em sento en deute amb la meva ciutat i vaig voler aportar una idea que em semblava útil. A Badalona li calia un període de tutela, sota la protecció de la Generalitat de Catalunya: més seguretat, més inversions en habitatge, més centralitat cultural i menys batalles propagandístiques. Més subsidiarietat: el nivell superior protegeix l’inferior quan aquest no se’n surt. Vaig veure mirades estranyes en el públic. Darrere els finestrals de la sala d’actes, el mar.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

Maig del 2015. El Partit Popular havia tornat a guanyar les eleccions municipals, sense assolir la majoria absoluta. Una campanya electoral molt agressiva, basada en el lema «Limpiando Badalona», havia passat factura a l’alcalde Xavier García Albiol, que creia tenir la majoria absoluta al seu abast, davant l’enfonsament del Partit Socialista. La novetat d’aquelles eleccions era el bon resultat obtingut per la plataforma Badalona en Comú, encapçalada per l’activista social Dolors Sabater, que va aconseguir el segon lloc, per davant del PSC, mobilitzant abstencionistes i gent decebuda de la política.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.