Entre els molts efectes que té el Brexit, n’hi ha un que deixa ben retratats els seus partidaris. La foto que en surt és la d’un sector de la societat britànica que no només és antieuropeu. És ignorant i amb ganes de seguir-ho sent quan rebutja el llegat cultural que Europa, abans fins i tot de la creació de la UE, ens ha deixat durant segles d’humanisme i de creació artística. És un llegat del qual Ludwig van Beethoven amb la seva música i amb els valors que defensava dins i fora de les seves partitures n’és un dels símbols més potents.

La imatge que es va veure dels 29 eurodiputats del Partit del Brexit, amb Nigel Farage al capdavant, girant-se d’esquena de manera provocadora i mal educada quan va sonar l’himne de la Unió a la cerimònia d’apertura del Parlament Europeu a Estrasburg, és tota una declaració de l’estultícia ben engreixada pels que repeteixen com un mantra que volen «recuperar el control». L’himne és un arranjament de l’Oda a l’alegria, el poema en què Friedrich Schiller maldava per la fraternitat universal i que Beethoven, que compartia els mateixos valors, va inserir en el darrer moviment de la seva Novena simfonia.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.