El noruec Roald Amundsen, famós per haver estat el primer home a trepitjar el pol sud, va ser també el primer explorador a travessar en vaixell el Pas del Nord-oest, la perillosa i laberíntica ruta que enllaça l’Atlàntic i el Pacífic a través de les illes de l’Àrtic canadenc. Molts hi havien mort amb anterioritat, inclosos els membres de l’ara tan recordada Expedició Franklin. La d’Amundsen va ser una travessia èpica que va durar tres anys, del 1903 al 1906, i que va estar plena de penúries ja que els gels perpetus no permetien, ni tan sols a l’estiu, l’avanç del seu navili.

El 2016, poc més d’un segle després, el luxós creuer Crystal Serenity, amb un miler de passatgers a bord, va cobrir la mateixa ruta entre agost i setembre. És cert que l’acompanyava un petit trencaglaç per si sorgien problemes, però no va ser necessari el seu ús. De fet, més d’un centenar d’embarcacions han repetit el trajecte des de llavors i tot indica que el Pas del Nord-oest serà molt aviat una ruta habitual a l’estiu per enllaçar els ports de l’Àsia oriental amb la costa Est dels EUA.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.