Com explicar el mal? Com retratar la baixada als inferns que va ser el nazisme? A Les Benignes, Jonathan Littell fa una exposició històrica minuciosa de la perversió del Tercer Reich i de l’Holocaust amb una munió de noms, càrrecs i llocs mitjançant un personatge de ficció que pren part en tota aquella barbàrie. Maximilian Aue, oficial de les SS, no té escrúpols ni principis, cosa que no li impedeix ser un home de gran cultura sobretot filosòfica, literària i musical. Tampoc en té en la seva vida privada en la qual el bé i el mal són categories inexistents.

El compositor Hèctor Parra, el llibretista Händl Klaus i el director d’escena Calixto Bieito han fet una òpera basada en aquella novel·la amb el títol original de Les Bienveillantes que l’Opera Vlaanderen, l’Òpera de Flandes, va estrenar de manera absoluta i amb molt èxit el 24 d’abril a Anvers. De moment, aquest segle XXI ja té un bon títol de gran format al repertori encara poc proveït.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.