A la meva àvia materna li agradava parlar del futur. Es deia Margarita Colomer Padrosa i va morir l’any 1995 als 87 anys sense haver «treballat» mai vinculada a cap empresa. Filla d’una família burgesa benestant, es va casar amb Lluís Ribas Crehuet, farmacèutic, tan burgès com ella, que va viure exiliat durant vuit anys i que va ser posteriorment castigat per les seves idees catalanistes i progressistes.

La meva mare, Margarita Ribas Colomer, nascuda al 1930 en el marc d’aquesta mateixa família burgesa, va estudiar per a auxiliar de clínica, es va casar amb Rafel Llauger Sabaté, propietari d’una impremta, i va acabar treballant per a diverses financeres com a assessora d’inversions a la Catalunya dels 70 del segle passat abans de la seva prematura mort. Aquelles dues dones, modernes en la seva època, compromeses amb la història i la realitat del moment que els va tocar viure, ¿haurien previst o sabut intuir que el món laboral en el qual creixeria la seva néta i filla seria el que és?

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.