A Sant Petersburg coneix un general de l’exèrcit que havia perdut la meitat superior del cap en una batalla: bevia molt, però era impossible notar-li mai el més petit indici d’embriaguesa, ja que el disc de plata que substituïa la part perduda del cap li permetia que el baf de l’alcohol ingerit s’enlairés en un núvol lleuger. Entre els episodis de cacera més gloriosos que ha viscut hi figuren els dies que persegueix una llebre amb quatre potes a la panxa i quatre més a l’esquena, de manera que, quan se’n cansa de córrer amb unes, només ha de reprendre la carrera amb les altres.

O el dia que topa amb una guineu blava, i, per no malmenar la pell amb un tret, la penja de la cua d’un arbre i, a base de cops, aconsegueix que l’animal surti de la pell fugint per la boca. No són menys dignes d’admiració els episodis bèl·lics: espia els moviments de l’exèrcit turc cavalcant una bala de canó, i, en un atac a una ciutat, no s’adona que els defensors abaixen la reixa del castell just quan ell està a punt de travessar la porta i que parteix pel mig el cos del cavall que munta: per sort, després de combatre heroicament amb mig cavall, localitza l’altre mig i aconsegueix cosir-lo.

I cal recordar que balla una dansa escocesa dins de la panxa de la balena que se’l cruspeix, que les seves peripècies marítimes el condueixen a terres portentoses, i que el déu Vulcà, gelós de la seva relació excel·lent amb Venus, l’expulsa de les entranyes de l’Etna. Tampoc no ha de sorprendre gens saber que té el privilegi de penjar-se a les banyes de la lluna després d’un viatge de sis setmanes, encara que finalment rellisca i cau de cop a la terra.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.