La magnitud i la velocitat dels canvis que s’estan produint a tots nivells i que podem observar gairebé en directe en dificulten la seva comprensió i faciliten la passivitat de la ciutadania. Les transformacions ens semblen inexorables com a resultat d’un progrés tecnològic del que no coneixem prou bé les causes i el funcionament i, sobretot, les seves conseqüències, a la vegada que gaudim acríticament dels seus avantatges.

És imprescindible disposar d’un mapa de les revolucions en curs com el que ens proposa Andrés Ortega en un article a eldiario.es (23-06-19). Ortega identifica quatre revolucions interrelacionades i simultànies que són el motor dels canvis que ens afecten: són les revolucions tecnològica, la del canvi climàtic, la geopolítica i la feminista, amb lògiques internes i ritmes diferents que fan molt difícil preveure els escenaris resultants:

Segons com avancin, aquestes quatre revolucions poden donar lloc a mons molt diferents. Per exemple, una matriu A, amb unes classes mitjanes desclassades pels canvis tecnològics, amb suport a sistemes autoritaris i de capitalisme d’Estat com el xinès i tensions internes a Europa a causa d’això, sense un suport real per part de Pequín al consens de París sobre com lluitar contra el canvi climàtic, i amb una frustració en l’avenç de la dona.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.