Els centres educatius estan dissenyats per facilitar el contacte humà, per això quan la irrupció de la covid-19 els va forçar a crear distàncies socials, es van veure desbordats. La reacció de les autoritats educatives va ser posar l’educació dels nens sota la tutela de les famílies, sense preocupar-se per si estaven també desbordades o no. No els va enviar a casa, sinó que va obligar, de facto, els pares a fer-se corresponsables del progrés escolar dels seus fills. No totes les famílies han pogut assumir aquest repte.

No estic segur que els que diuen que la crisi de la covid-19 està comportant un canvi radical en la manera d’afrontar la docència i l’aprenentatge siguin del tot conscients del que realment ha passat, tot i que puc entendre les presses de les companyies tecnològiques per enaltir la bondat incondicional dels seus productes. Un nombre significatiu de famílies ha vist confirmada pel confinament una sospita a la qual, malgrat la seva rellevància, a penes hem prestat atenció: que són elles les que han d’assumir la trajectòria educativa dels seus fills, completant, i no solament reforçant, els seus coneixements amb activitats extraescolars (idioma estranger, matemàtiques, educació musical, etc.).

Els pares que s’ho poden permetre dediquen cada vegada més temps i diners a aquestes activitats. L’escola continua tenint per a ells un paper important, però minvant. Moltes d’aquestes famílies seguien cursos en línia i per això s’han adaptat a la nova situació amb facilitat relativa.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

Tot i que el panorama general, com veurem, no és gaire falaguer, a alguns alumnes (d’un 10 a un 15 %) els ha anat bé. Han treballat metòdicament una mitjana de sis hores diàries i han adquirit coneixements nous rellevants. En aquest grup cal incloure també els joves autònoms i, sovint, introvertits que no han hagut d’esperar els alumnes més lents ni han patit les distraccions habituals d’una classe, i aquells que patien bullying, que s’han alliberat de l’ansietat social que els paralitzava.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.