La Sagrada Família impacta en aquells que recorren el seu interior, com ho adverteix el filòsof Rafael Argullol, en quedar embriagats per la llum que envolta i envaeix el temple, per la capacitat d’esculpir una lluminositat senzilla i alhora sumptuosa. Aquesta llum que embelleix tot el que toca. Les seves formes orgàniques banyades per aquesta evocadora llum porten el visitant a una doble experiència: habitar la veritat d’Antoni Gaudí i traçar el camí cap a la fe. La celebració de formes i camins desborda els sentits i arriba a traçar un infinit continu entre el cel i la matèria.

L’obra d’Antoni Gaudí és alhora arquitectura i lectura. En la seva obra pesen més les paraules que les pedres. Potser és aquesta la raó per la qual una única visita només provoca ansietat i torbació, al no ser possible arribar a captar els seus ensenyaments. És la visió d’un home convertida en visió universal. La força fascinant d’aquesta excepcional obra al servei de la fe catòlica resideix en el fet que commou igual creients i no creients. En un moment on tots els èxits humans se centren en l’àmbit de la ciència, aquí tenim un assoliment de l’esperit humà on continua present el misteri, l’indesxifrable i el místic per a expressar amb claredat la naturalesa humana més que la condició humana.

El 2026, quan s’acabi la basílica de la Sagrada Família, la ciència haurà obert definitivament el camí per poder guarir qualsevol malaltia, fins i tot probablement el càncer; no obstant això l’home seguirà afectat davant el vertigen que li provoca el sentit de la vida i descobrir com viure amb plenitud. El remei que avui deixem en mans de la química i la neurobiologia serà insuficient per consolar homes i dones. La certesa que ha desplaçat tota incertesa tornarà a revelar-se trencada en veure’ns assetjats per les mateixes pors que van fer necessari l’esclat de la religió. Les preguntes que seguim formulant-nos continuen necessitant respostes d’ordre espiritual.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.