Encarna Roca Trías és magistrada del Tribunal Suprem i des del 2017, vicepresidenta del Tribunal Constitucional. Especialista de referència pel que fa al Dret Civil, en aquesta entrevista examina l’evolució del Dret de Família motivada pels canvis socials, reflexiona sobre què cal fer amb la Constitució, i explica les similituds que veu entre la música i el dret.

Com ha canviat el dret de família que tan a fons ha estudiat des dels inicis de la democràcia a l’era del #MeToo?

Veient les relacions familiars que hi havia en el moment de la Constitució, el 1978, no sembla que hagin passat 40 anys. Sembla que n’hagin passat 400! S’ha accelerat molt i la societat va més de pressa que el dret. És inevitable. La societat planteja més formes de filiació, per exemple la maternitat subrogada. Com que les dones accedeixen bastant més tard a la maternitat també hi ha més problemes de fertilitat i s’utilitzen sistemes de fecundació artificial, etc. Tot això ha canviat radicalment. I el divorci, que quan es va crear ho va fer amb unes causes neutres i ara, des del 2005, no cal ni al·legar una causa protegint així la llibertat i el dret a la intimitat dels cònjuges. És una manera normal d’acabar un matrimoni tot i que quan hi ha fills es converteix en una cosa totalment irracional.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.