També es pot observar com les diferents ceràmiques amb formes vegetals, de colors no evidents, recullen la llum i li proporcionen gruix com de pinzellades de diferents lluentors. Així mateix, aquestes pinzellades amb volum es reprodueixen quan treballa el guix, realitzant cintes pessigades amb línies corbes lliures, que rematen volums.

L’obra de Gaudi no tracta només de la col·lisió, la unió i la disposició d’espais, sinó també de la cura i la genialitat en l’afany de rematar amb tot tipus de detalls els encontres entre els espais i els habitacles per concedir-los l’atmosfera anhelada.

A la Sagrada Família, darrere l’espectacular altura de la nau central, rematada amb caramels de vidre en les bifurcacions arbòries –algunes de les quals amb llum a dintre– una mirada més atenta revela en la pedra algunes formes sorprenents i d’altres estranyes. En canvi, quan s’observen altres materials, no estructurals, la manca de detalls es fa evident.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.