Escoltar velles glòries de la lírica acostuma a ser decebedor. El pas del temps no perdona ningú i menys encara qui ha entrat en l’imaginari de molta gent convertit en mite. Hem vist alguns i algunes dels que han estat grans de debò que hauríem preferit no veure en la seva inexorable decadència. No és aquest el cas de Frederica von Stade, la mezzosoprano nord-americana que va actuar al Festival Life Victòria, al recinte modernista de Sant Pau.

Durant dues dècades, els anys 70 i 80, Von Stade va ser un Cherubino de referència i va dominar altres papers transvestits mozartians com els de Sesto o Idamante, sense oblidar l’Octavian de ‘Der Rosenkavalier’, de Richard Strauss. Amb 74 anys, en fa nou que es va retirar de l’òpera per dedicar-se a fer recitals i a impartir ‘masterclasses’. A Barcelona va venir per fer les dues coses, cantar davant del públic i instruir dins del programa Life Akademie per a joves cantants. La seva actuació en la cloenda del festival va ser un devessall de música, de simpatia, de capacitat de comunicar, d’humor. I d’una cosa rara com la humilitat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.