Doncs sí, ha arribat l’hora dels quartets. Dels de corda, naturalment, de les obres i de les formacions que les interpreten. Això és una realitat que s’ha anat coent amb temps i molt esforç, i els fruits són ben visibles. A més, ara tindrà un aliat que malgrat ser indesitjat i indesitjable, pot contribuir a augmentar la seva presència. Tractant-se de formacions musicals de cambra amb quatre intèrprets, la distància social (de fet, física) exigida contra la propagació de la covid-19, n’hauria de facilitar la presència als auditoris.

Diu Jordi Roch, ànima de la Schubertíada de Vilabertran, de Joventuts Musicals i de tantes i tantes iniciatives artístiques, que Catalunya és avui un país de quartets. De fet, li correspon en bona part la paternitat d’aquesta eclosió. A més de programar-ne sempre a Vilabertran, va ser ell, fa més de vint anys, qui va empènyer quatre estudiants de l’Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid a formar un quartet que va adoptar el nom de Casals. El Quartet Casals, format per Abel Tomàs i Vera Martínez (violins), Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs (violoncel) ha assolit tal nivell d’excel·lència que avui és un dels més reconeguts al món.

Els Casals han tingut la virtut d’haver creat escola. Els quatre són professors de l’ESMUC i d’aquest centre n’han sortit altres formacions com el Quartet Gerhard que ja ha fet deu anys de vida, o instrumentistes que després s’han aplegat amb altres músics de diferents orígens acadèmics com és el cas del Cosmos Quartet, creat el 2014, del qual el gran pianista Alfred Brendel va dir: «És una formació amb un so i una aproximació personal que mereix cada instant d’atenció». Les noves fornades de quartets, i també els pioners Casals, sense oblidar-ne d’altres com el Quiroga, han fet un recorregut semblant que els ha portat a perfeccionar-se als millors centres europeus i també a aconseguir nombrosos premis.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.