Un fenomen estimulant dels nostres dies és la presència cada cop més activa dels investigadors en ciències socials en els mitjans de comunicació, amb el propòsit de divulgar el coneixement acumulat i fins fa no gaire temps reclòs en els àmbits acadèmics. Paradoxalment, aquesta presència dels experts en el debat públic coincideix amb l’esclat de les informacions i de les opinions indiscriminades i arbitràries propagades viralment a les xarxes socials, de manera que les anàlisis rigoroses conviuen i competeixen per copsar l’atenció amb les informacions falses i les opinions banals.

Són del tot elogiables les iniciatives comunicatives destinades a posar a l’abast del públic els resultats de les recerques acadèmiques en els diversos àmbits de les ciències socials, amb el propòsit de contribuir a una conversa pública de qualitat. És el que estan fent els col·lectius de professionals i acadèmics agrupats en projectes com els d’Agenda Pública, Politikon, Piedras de Papel o Nada es Gratis, als quals cada cop són més receptius els grans mitjans de comunicació tradicionals. Així ho veuen Carlos Carnicero, Joan Navarro i Marc López que en un article publicat a Agenda Pública/El País (3-02-2019) defensen aquesta col·laboració:

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.