En el moment d’escriure aquestes ratlles, el procediment judicial que involucra els principals líders del procés es troba en la fase de judici oral. És evident que existirà per part de les defenses dels acusats la voluntat de justificar, des d’un punt de vista jurídic, les actuacions dutes a terme durant la tardor de l’any 2017. A hores d’ara, i en aquest sentit, una part dels acusats i testimonis han fet ja referència a la noció de dret a l’autodeterminació dels pobles, subratllant la seva condició de principi o norma establerta en el dret internacional. Aquest element serà també, de ben segur, introduït per part dels advocats defensors en els seus informes finals.

Sens dubte, les defenses en el procés de referència tenen tot el dret a utilitzar els arguments que creguin que poden jugar a favor dels seus representats. Això no obstant, aquest fet dóna peu també a una anàlisi més objectiva i ponderada de la qüestió.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.