La conformació d’un nou govern a Espanya amb una vocació per entomar el conflicte català per la via del diàleg i allunyar-se de la judicialització política, juntament amb l’estratègia pragmàtica que sembla voler adoptar ERC, han permès la creació d’una taula de diàleg bilateral entre l’executiu espanyol i el català, com a contrapartida a l’abstenció republicana en la investidura de Pedro Sánchez. Aquest acord es basa en la creació d’un mecanisme institucional de caràcter bilateral en el qual les parts implicades, és a dir, els dos governs, tenen total llibertat per plantejar les seves demandes i reivindicacions. A més, una de les condicions del pacte entre el PSOE i ERC és que els acords que es produeixen en aquest marc de negociació siguin sotmesos a consulta per part de la ciutadania catalana.

La creació d’aquest mecanisme i la voluntat de totes dues parts d’optar per la via del diàleg, tot i que de manera precària, ofereix una oportunitat per intentar frenar la deriva polaritzadora i trobar sortides que ens permetin albirar una solució que sigui mínimament satisfactòria per a les dues parts. Sigui com sigui, l’estabilitat i duració de la legislatura depèn de si la taula bilateral dóna algun resultat i avança la negociació entre les parts. Només així els republicans permetran amb els seus vots que el Govern de coalició entre PSOE i UP pugui desplegar la seva activitat legislativa, especialment la seva obra de govern.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.