Com hem arribat fins aquí? Aquesta és la pregunta recurrent que ens fem cada cop que un nou esdeveniment ens confirma que allò que creiem impossible acaba passant i ens endinsa més i més en una època d’incertesa. Ens la vam fer quan el Brexit, després amb l’elecció de Donald Trump, o amb la formació del govern dels populistes a Itàlia, o amb l’elecció de Jair Bolsonaro al Brasil... i fa pocs dies amb la revolta de les «armilles grogues» a França i amb la irrupció de l’extrema dreta de Vox a les eleccions andaluses.

Plantejar-se honestament aquesta pregunta implica estar disposats a evitar respostes autocomplaents que reforcin els nostres prejudicis i a sortir de la zona de confort per escoltar el soroll del món i mirar d’entendre i esforçar-se a comprendre. Amb aquest estat d’ànim la revista italiana Reset ha posat en marxa un observatori per analitzar la tendència il·liberal a Occident.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.