La veu triada per Albert Camus per explicar l’epidèmia que oprimeix els habitants d’Orà és sòbria, reflexiva, estoica, alliberada de l’emoció que commou la ciutat. El metge Bernard Rieux atén els malalts i contempla en els seus cossos febrils l’aparició dels ganglis que s’inflamen fins a supurar com un fruit maligne. Sense defallir davant l’espectacle de la malaltia corrosiva, el metge escriu la crònica dels esdeveniments que van destruir la rutina cega dels homes d’Orà.

Rieux explica que davant la sorpresa dels primers moments, el prefecte va preferir no dir les coses pel seu nom, perquè considerava sagrada l’opinió pública i no volia provocar una onada de pànic. D’aquesta manera, la gent continuava fent negocis, planejant viatges i tenint opinions. Com haurien pogut pensar en la pesta que anul·la el futur i els desplaçaments?

El metge dóna compte de les trenta grans epidèmies que al llarg de la història han arribat a provocar més de cent milions de morts i recorda al lector que a la ciutat xinesa de Canton, setanta anys enrere, quaranta mil rates van morir abans que la plaga infectés els seus habitants. I que aleshores, els xinesos, en comptes de fer rogatives, van fer sonar el tambor davant del geni de la maledicció pestífera.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

Quan apareixen els primers símptomes de la pesta —les rates que moren al carrer vomitant sang— la municipalitat d’Orà no es proposa fer res ni pren cap mesura, però es reuneix per deliberar. La inquietud creix entre la població i s’expandeixen els rumors que ho exageren tot. El metge és membre de la comissió i ha d’insistir recordant que l’alternativa a la passivitat no és veure les coses negres, sinó prendre precaucions. Recomana adoptar les mesures necessàries perquè no mori la meitat de la població. L’epidèmia, diu, no s’aturarà sense prendre unes cauteles profilàctiques rigoroses.

Malgrat l’argumentació del metge, les ordenances es van adaptar al desig de no inquietar l’opinió pública i no van ser tan draconianes com exigia l’expansió de la pesta. Ja en aquells dies els articles de la premsa, que en general tracten una varietat àmplia d’assumptes, es dedicaven en exclusiva a fomentar una campanya contra la municipalitat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.