El debat sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent ha estat molt present en la gran discussió pública dels darrers anys. Gairebé sense excepció, els economistes partidaris de la independència s’inclinen, per preferència política, a assegurar-ne la viabilitat i els grans avantatges que comportaria per a la ciutadania, mentre que els contraris en destaquen els inconvenients i els efectes negatius.

El prejudici polític no és únicament una característica catalana. El Brexit va guanyar el referèndum del 2016, no tan sols pel nacionalisme, o l’euroescepticisme, de gran part de la societat britànica, sinó perquè els seus partidaris van saber convèncer la majoria (un 52%) de les conseqüències econòmiques beneficioses —entre altres, deixar de transferir diners al pressupost europeu— que tindria el fet de reprendre la sobirania total del Parlament britànic i independitzar-se de Brussel·les.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.