Ens diuen que cada cop seran més i més potents. L’escalfament de l’aigua dels oceans farà que pugin més al nord i que afectin zones fora de la influència tropical. Així ha passat els últims anys on algunes cues d’aquests monstres de destrucció han arribat a les Açores i fins i tot a les Canàries.

Aquest setembre, la pitjor gota freda dels últims 30 anys ha deixat un rastre de mort i destrucció al País Valencià. El fenomen, denominat Dana, ha estat directament activat per les restes de l’huracà Dorian que dies enrere havia arrasat les Bahames. Aquest efecte papallona il·lustra la globalitat d’aquest canvi climàtic que ja tenim aquí.

En els mars de plàstics de l’oceà Pacífic s’hi troben residus que han recorregut milers de quilòmetres fins a arribar-hi. Els cossos d’ocells amb les panxes plenes de plàstics s’han fet virals a les xarxes. Altres imatges impactants d’aquest fenomen, com el mar d’Aral convertit en un sorral, o les platges del tercer món, on no hi ha depuradores ni cap mena de reciclatge, repletes d’escombraries, els virulents incendis de Califòrnia, Portugal, Galícia i aquest mateix estiu a Catalunya, haurien de servir per conscienciar la població i els governs de l’emergència climàtica.

La influència dels occidentals a la resta del món també és demolidora. L’allau de turistes que van de safari fa que els països africans no puguin gestionar les deixalles dels visitants. A Nairobi, per exemple, hi ha barris gegantins de barraques amb centenars de milers de persones que subsisteixen del que troben als descontrolats abocadors de la ciutat.

Però no cal anar tan lluny per trobar els nocius efectes de l’activitat humana en el clima. Tant a Barcelona com a Madrid els creixents episodis de contaminació han fet que els ajuntaments comencin a prendre mesures per a restringir la presència de cotxes al centre de les ciutats.

Està clarament demostrada la relació entre els milers de fàbriques que segueixen enviant CO2 a l’atmosfera i l’escalfament global que fa que els casquets polars s’estiguin desglaçant. La imatge d’un ós polar lluitant per sobreviure entre petits icebergs en descomposició és el resum gràfic de la petjada de l’activitat humana al planeta. Fotografies, amb ànim de denúncia, d’una gran plasticitat que no ens ha d’ocultar el dramatisme subjacent.