Almenys des del canvi de segle, el cinema més exigent i exquisit prové de llocs inadvertits, de l’exterior de l’eix Europa-Amèrica, sobretot de països als quals abans solíem denominar «exòtics». No és casualitat, per exemple, que la triomfadora dels Oscars d’enguany hagi estat una pel·lícula coreana titulada Parásitos: fa temps que les cinematografies asiàtiques volen alt, tant en el cinema d’autor com en el de gènere, si és que aquesta distinció encara és factible.

Però tampoc no s’ha d’oblidar que el segle XXI es va obrir amb el descobriment, per part de la crítica i el públic occidentals, d’un cineasta iranià anomenat Abbas Kiarostami, des d’aleshores considerat un dels més grans de la història del cinema. Ni que, a finals del segle passat, va ser un finlandès, Aki Kaurismäki, qui ens va regalar algunes de les imatges més belles d’aquells moments, cosa que continua fent actualment. Ni que, més o menys en aquella època, també vam descobrir, amb una mica de retard, Manoel d’Oliveira, un portuguès extraordinàriament longeu que va portar l’art cinematogràfic a alguns dels seus cims més excelsos…

Des de fa temps, doncs, el millor cinema no es fa amb grans mitjans i infraestructures de producció poderoses, sinó amb humilitat i paciència, amb actitud més artesanal que empresarial. Estem tornant als orígens. Hem de fer-ho des que les imatges més fastuoses, més ostentoses, s’han revelat impotents per narrar el nostre present. I també per situar el cinema al nivell de les altres arts, amb la mateixa ambició i exigència estètica.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

Repasso les estrenes d’aquest mes d’octubre i trobo que les millors propostes responen a aquestes necessitats. Per molt que apareguin indistintament en sales o plataformes (si la pandèmia ho permet), es tracta de pel·lícules rigoroses, radicals, que no fan concessions. I això està bé: al bon rastrejador del cinema més interessant no li ha d’importar trobar-lo a Netflix o a la sala de la cantonada (si és que encara existeix), a Filmin o a la filmoteca de la seva ciutat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.