Durant milers d’anys les zones boscoses van estar habitades. La gent vivia al camp, on obtenia tots els recursos que necessitava, i els boscos, els prats, les zones de conreu i els espais forestals amb deveses conformaven un paisatge resilient, en el qual el foc complia una funció ecològica. Va ser precisament el domini del foc, que ja modelava el paisatge de manera natural en les zones que avui coneixem com a clima mediterrani, el primer gran avenç de l’espècie humana, l’origen mateix de la civilització.

Els nostres avantpassats el van utilitzar per escalfar-se, cuinar aliments, fabricar eines i estris de caça, obrir espais a la muntanya i fer-los servir com a zones de conreu i pastura. Podríem dir que gran part dels avenços que ha experimentat la humanitat al llarg de la història tenen a veure amb el foc, que a partir del seu domini ha estat sempre el nostre aliat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.