Al meu col·lega Paco Fernández Buey (a.c.s.) recordo haver-li sentit explicar més d’una vegada una historieta exemplar. Quan els socialistes van arribar al poder, un antic company seu en la lluita antifranquista va ser nomenat delegat del govern o governador civil en alguna regió al nord de Madrid, i va convidar-lo a una taula rodona sobre, justament, l’antifranquisme. Paco Fernández es va asseure al costat del seu antic camarada convertit ara en una autoritat de l’Estat, i de sobte es va adonar, amb horror, que a la primera filera del públic hi seia un dels policies més ferotges de la comissaria de Via Laietana. Li va donar un cop de colze al seu amfitrió. ¿Pero tú has visto quién está ahí?, li va dir. El seu amic li va respondre, somrient-li amb complicitat: No te preocupes. Ahora trabaja para nosotros.

Alguna cosa de semblant li va dir, amb més elevació històrica, Felipe González a Jorge Semprún sobre els guàrdies civils que se li quadraven quan entrava a la Moncloa.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.