Praga, la ciutat bohèmia que es va entregar a Wolfgang Amadeus Mozart amb una adulació insòlita a l’època, més pròpia del nostre star-system, ara el maltracta. En una capital txeca totalment venuda al turisme, el Teatre dels Estats on el compositor va dirigir les estrenes de les seves òperes Don Giovanni i La clemenza di Tito, ofereix un espectacle, Le nozze di Figaro, que menysté aquell privilegiat llegat musical.

La ciutat va donar a Mozart el caliu i l’aplaudiment que el públic vienès li regatejava en els darrers anys de la seva curta vida. L’empenta que va portar el geni a Praga en un moment en què a la ciutat hi havia un gran fervor polític, va ser la creació d’una orquestra que era una de les millors de l’Europa central. També hi va contribuir la construcció d’un nou teatre, el dels Estats, inaugurat el 1783, dedicat a la representació de teatre alemany i òpera italiana. Un tercer factor que va apropar Mozart a Praga va ser la seva amistat amb el matrimoni format per Frantisek Duschek, mestre de música, i Josepha, una coneguda soprano amb orígens salzburguesos, que mantenien unes àmplies relacions musicals internacionals.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.