En matèria de seguretat cal actuar amb energia per evitar els efectes d’una delinqüència capaç de posar en escac l’Estat de dret en afeblir la integritat i el lliure fer dels ciutadans. Cal, però, analitzar amb cura i sensibilitat elevada les seves causes, ja que algunes són fruit de llavors plantades amb les desigualtats socials del nostre propi entorn i d’altres provenen de desfetes, guerres i drames humanitaris que han provocat migracions importants en un món més petit, més poblat, més inhòspit, més injust.

Si analitzem les dues greus recessions econòmiques de la zona euro i d’Amèrica del Nord, així com la gravetat dels conflictes bèl·lics i les migracions de la darrera dècada, i hi sumem l’afebliment dels governs supraestatals i de les Nacions Unides, l’aparició de les solucions fàcils però falses del populisme i la pèrdua d’autoritat democràtica per la crisi institucional, no els puc oferir una versió bucòlica del futur.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.