Fa quatre anys una pel·lícula, Spotlight, ens va confrontar magistralment amb la realitat de la pederàstia a l’Església, a través d’un cas concret. Era la història de com l’equip d’investigació del diari Boston Globe –aquest Spotlight del títol–, esperonat per un nou director, Martin Baron, estirà el fil dels abusos sexuals de diversos capellans catòlics de Boston i l’ocultament que en va fer l’arxidiòcesi. Em van impactar especialment dues coses: òbviament, els rètols del final, on un llistat esfereïdor recollia el nombre de casos d’abusos sexuals a menors dins de l’Església catòlica, arreu del món. L’altre és el fet que al diari, influïts per les pressions socials i eclesiàstiques i pel tarannà de la ciutat –Boston és la més catòlica de les grans ciutats nord-americanes, en proporció–, tenien por que lectors i ciutadania els fessin el buit. Per contra, a un silenci inicial, seguiren, des del primer dia, moltíssimes trucades de persones que volien explicar la seva història. Compartir i denunciar serien les lliçons de la pel·lícula.

La investigació del Boston Globe va ser reconeguda amb un premi Pulitzer, i Spotlight va obtenir l’Òscar a millor pel·lícula. Martin Baron dirigeix ara el Washington Post. L’arquebisbe de Boston, Bernard Law, no va declarar mai davant la justícia americana; després de dimitir va viure a Roma, al capdavant de l’església de Santa Maria Maggiore, emparat per Joan Pau II, i més tard va ser-ne apartat, però va seguir sent cardenal fins la seva mort.

La investigació periodística del Boston Globe sobre la pederàstia a l’església catòlica local, l’any 2002, va marcar un punt d’inflexió. El mateix papa Francesc en parla ara com de l’inici d’una consciència diversa. Han seguit sortint casos de pederàstia en el si de l’Església arreu del món que han estat, ara sí, investigats i divulgats pels mitjans.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.