Serguéi Markov exdiputat, politòleg i professor de la Universitat Estatal de Moscou, va rebre una estranya trucada poc després de l’estiu del 2017. A l’altre costat del telèfon s’hi trobava una periodista catalana que ja coneixia, tot i que aquesta vegada no li demanava una entrevista professional, sinó una cita perquè parlés amb un tal Víctor Terradellas, exsecretari de Relacions Internacionals de Convergència i president de CatMón, una fundació subvencionada per institucions oficials catalanes dedicada al «reconeixement internacional» de Catalunya.

La reportera va presentar el seu convidat com un «assessor» de l’aleshores president Carles Puigdemont, en un moment especialment complicat a Barcelona. La crisi política, amb un Parlament i un cap de Govern que trencaven ja obertament amb la legalitat espanyola, anava prenent cos i Catalunya ocupava les portades dels principals diaris internacionals.

Com a personatge pròxim al Kremlin, Markov és un home inquiet, sempre al servei del que, considera, són els interessos del seu país i disposat a saber-ne més dels conflictes contemporanis per treure’n profit. També està molt acostumat a parlar amb la premsa, una tasca que sembla agradar-li, a jutjar per les seves freqüents aparicions a mitjans, incloses televisions hostils a Moscou com la CNN. Markov, naturalment, no va fer cap excepció amb aquesta insòlita demanda, i va dir que sí de seguida.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.