Potser cridi l’atenció parlar del sistema de finançament foral en un dossier dedicat al combat per l’equitat fiscal: és que potser els ciutadans bascos i navarresos paguen menys impostos que la resta d’espanyols? Resposta: més o menys igual però tirant a una mica menys.  És que les seves institucions disposen de més ingressos públics per satisfer les seves competències? Resposta: sens dubte bastant més, tirant cap al doble. Ara mateix algú pensarà que és una situació prou coneguda i denunciada ja fa temps, impossible de canviar i per tant millor acceptar-ho i dedicar esforços –i pàgines impreses– a altres temes.

Però passa que el miratge d’un finançament semblant per a la Generalitat de Catalunya, com ara el «pacte fiscal» d’Artur Mas del 2012 o d’altres manifestacions més recents, continua present a la política catalana; i passa també que els consensos acadèmics sobre el que anomenarem «singularitat foral» van penetrant en l’opinió pública i reforcen la sensació que potser és «massa» singular i que això potser no és bo.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.