Si El Capital del Segle XXI s’esperava fins a la darrera part per realizar propostes de reforma que desbordaven totalment la lògica de la sobirania nacional, a Capital et idéologie, el nou llibre de Thomas Piketty (semblant a l’anterior en ambició i extensió), la superació del nacionalisme metodològic té lloc des de la primera pàgina. Es tracta d’un manifest socialfederalista (aquest és l’adjectiu utilitzat per l’autor) des del principi fins al final. On a més Catalunya hi juga un paper important com a símbol d’un mal més generalitzat: el que Piketty anomena «síndrome catalana».

L’argument principal del llibre és que al llarg de la història de la humanitat, i a tot el globus, un aspecte clau de l’organització de les societats està format per les justificacions ideològiques de la desigualtat. Si en el passat la justificació tenia lloc a través de la religió, el colonialisme o el racisme, ara té lloc a través del discurs meritocràtic i el replegament identitari.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.