Els acords Suárez-Tarradellas s’han presentat amb el pas dels anys com el resultat d’una suma de revelacions esdevingudes en un moment providencial. Com bona part de l’actuació del president a partir del seu retorn, en gran mesura, però, les idees empleades per restablir la Generalitat de Catalunya l’estiu de 1977 tenien arrels molt més enrere.

És el cas de la derogació del decret-llei de 8 d’abril de 1938 –amb què Francisco Franco va suprimir l’Estatut de 1932 una vegada conquerida Lleida amb l’exèrcit rebel– que es va incloure a la disposició final tercera del Reial decret-llei 41/1977 sobre el restabliment provisional de la Generalitat el 29 de setembre de 1977.

La idea inicial i la concreció, però, d’un informe jurídic que avalés la nul·litat o la supressió de la norma franquista va tenir un descabdellament tortuós. En van ser partícips, de manera principal o tangencial, a més del mateix Josep Tarradellas, els juristes Miquel A. Marín i Manuel Ballbé, el periodista Agustí Calvet Gaziel, l’escriptor Josep Pla i el fixer del president, Manuel Ortínez, tal com ho mostra la documentació inèdita de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià que presenta política&prosa.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

 

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.