Un nou fantasma polític recorre el centre i el nord d’Europa i aquest cop no és l’extrema dreta, que ha experimentat un fort ascens i consolidació. En els darrers anys hem vist com en la majoria de països que conformen l’Europa central i escandinava es produïen diverses mutacions en els seus sistemes polítics que han donat lloc a forts canvis electorals: l’impacte del crash econòmic i financer del 2008, les seves conseqüències socioeconòmiques, la crisi política que va provocar la incapacitat dels Estats-nació per poder fer-hi front amb les eines de què disposaven i la percepció negativa del paper de la UE han alterat la política nacional de molts països en els darrers 10 anys.

Per acabar-ho de complicar, l’arribada d’un gran contingent de refugiats al centre d’Europa va contribuir a tensar-ho tot. El resultat de tot això ha estat l’ascens de formacions d’extrema dreta, de partits nacionalpopulistes, que en alguns casos han arribat al poder de la mà dels conservadors, com a Àustria. El número 5 de política&prosa repassava l’auge d’aquestes formacions polítiques arreu d’Europa i les condicions que l’han fet possible. Això no obstant, aquest fenomen polític n’ha eclipsat un altre no menys important: la consolidació dels anomenats partits verds.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.