És extraordinàriament difícil tractar de fer un balanç d’una presidència tan disruptiva com la de Donald Trump, d’adveniment tan inesperat —fins i tot per al mateix interessat—, d’un desenvolupament tan accidentat i amb un final de mandat caracteritzat per dos successos excepcionals, primer, el fallit impeachment — processament i eventual remoció del càrrec— i, a continuació, l’epidèmia del coronavirus.

El mateix personatge tampoc no era fàcil d’interpretar. Elegit president amb 70 anys ja fets, després d’una carrera empresarial bàsicament immobiliària jalonada per alguns èxits però també estrepitosos fracassos, programes de televisió de considerable audiència i una vida privada i afectiva esdevinguda aliment dels tabloides populars.

Primer president sense experiència anterior en càrrecs electes o militars des de Herbert Hoover, l’enginyer de mines i empresari sota el mandat del qual va arrencar el 1929 la Gran Depressió, Trump va arribar a la Casa Blanca el gener del 2017 amb tres o quatre línies d’actuació presidides per l’America First, Amèrica primer, un aïllacionisme populista i demagògic que, tanmateix, compta amb amplis precedents a la història nord-americana.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

D’aquesta manera, en el curs de pocs mesos va apartar el seu país dels Acords de París sobre el canvi climàtic, va abandonar les negociacions de l’Acord Transpacífic de Cooperació, es va proposar la reforma —culminada amb èxit— del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA) amb Mèxic i el Canadà, mentre expressava les seves reserves, si no una oberta hostilitat, cap a organitzacions internacionals com l’Aliança Atlàntica (OTAN), l’Organització Mundial del Comerç (OMC) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Més recentment ha expressat la seva voluntat de denunciar el tractat d’Open Skies (Cels Oberts).

 

‘Rocket man’

Poc temps després d’arribar al poder es va embarcar en una esperpèntica iniciativa diplomàtica amb el règim comunista de Corea del Nord a quin president, Kim Jong Un, va amenaçar primer, ridiculitzar després —li deia Rocket Man, com la cançó d’Elton John— i finalment va cultivar per, contra el consell de tothom, reunir-se amb ell a Singapur i acordar no se sap ben bé què, ja que el règim nord-coreà no ha emès el més mínim senyal de procedir a la seva desnuclearització.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.