Veneçuela provoca passions. En el debat públic quan es fa referència a aquest país llatinoamericà hi ha molt de projecció i de polarització. Succeeix ara amb la crisi recent, però ha passat des del triomf d’Hugo Chávez en les eleccions presidencials del 1998. No es debat només sobre la realitat del país sinó també, i molt, al voltant dels posicionaments ideològics de cadascú. Veneçuela genera discursos de blanc i negre. I és que, quan en parlem, no només es pren com a referència la realitat del país. El projecte bolivarià va ser el punt d’inici d’una onada de canvi transformadora a l’Amèrica Llatina que disputà l’hegemonia del Consens de Washington. La defensa de la Constitució del 1999 tenia a veure també amb l’obertura d’un escenari d’esperança per a la regió amb més desigualtat del planeta.

El nou cicle polític tingué radicacions més o menys profundes segons la realitat de cada país. En alguns casos com Veneçuela, Equador i Bolívia aquest canvi va anar acompanyat de l’elaboració d’un nou marc constitucional.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.