En certa ocasió, poc abans de començar una sessió plenària del Parlament Europeu, recordo que ens va arribar una informació realment sorprenent. Un diari anglès, un dels característics tabloids dedicats amb tanta energia a atacar tot el que vingués de Brussel·les, informava els seus lectors que el Parlament havia aprovat una norma contra els orgues d’església. La sempre invasiva Europa havia aprovat una llei que condemnaria al silenci totes les abadies, monestirs i esglésies angleses al declarar il·legals aquests –sovint venerables– instruments musicals. Com es pot imaginar, sabíem que mai havíem votat tal cosa i que la informació era falsa... però que una burrada així no la podien inventar del no res. Havia de tenir algun fonament!

La recerca inicial no va ser fàcil: cap norma europea recent no deia res sobre orgues de tubs! Però una segona recerca més curosa ens va donar la resposta... I vàrem descobrir que el que deia el diari no era del tot fals. En termes literals tenia raó: al Parlament havíem votat una norma (no en recordo els detalls) que prohibia arreu del continent la fabricació de motors elèctrics amb plom, i imposava la progressiva extinció dels existents.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.