El catalanisme ha estat un moviment polític contemporani de caràcter nacional i/o nacionalista Catalunya endins que, històricament, ha actuat regionalment en el conjunt d’Espanya. Aquesta idea, amb copyright de Josep Maria Fradera, podria ser una definició possible d’un concepte tan genèric, divers, camaleònic i resilient com el catalanisme. El sorgiment i pervivència d’aquest regionalisme respondria a la necessitat d’articular respostes polítiques davant tres persistents fets distintius: l’existència d’una llengua i cultura autòctones, un sistema econòmicoindustrial amb derivades sòcioculturals pròpies i l’altaveu d’una gran capital com Barcelona.

La distinció entre les diferents branques del catalanisme no ha vingut de les actuacions polítiques dins del seu territori de natural projecció –on sovint ha dominat el clàssic eix ideològic esquerra-dreta—, sinó per com ha concretat cadascuna de les branques la voluntat d’incidència i regeneració de la política espanyola.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.